BAMBU LIFI BF200

MARKA: International Fiber Europe - IFE

Bambu Lifi BF200

Ürün Adı Bambu Lifi
Tanım Bambu bitkisinin lif bakımından zengin kısımlarından elde edilen, doğal, çözünmeyen bambu lifidir.
Kompozisyon % 100 Bambu lifi
Kullanım Alanı Bambu lifi bir çok gıda teknolojisi ürünü için, bambunun mukavemetiyle, diyet liflerin benzersiz faydalarını biraraya getirmektedir. Peynir, yoğurt, dondurma, dilimli/rende peynir vb. gibi süt ürünlerinde; viskozite ve kıvam geliştirmek, topaklanmayı/yapışmayı önlemek, kalori değerini artırmadan ürünü lif açısından zenginleştirmek, stabilize etmek, raf ömrüne katkı sağlamak, ağızda kremamsı bir tadım hissi vermek amaçlarıyla kullanılmaktadır.
Görünüm tatsız, kokusuz, lifli görünümlü kremimsi beyaz toz
Ambalaj Şekli 20 kg’lık kraft torbalar
Dozaj Kaşar peyniri hamuruna % 2 oranında lif eklenmesi tavsiye edilmektedir.
Kullanım Şekli Hijyenik ve klorsuz suyla iyice karıştırılarak seyreltilir. Kaşar peyniri üretiminde, buharla haşlama esnasında peynir hamuruna katılarak homojen dağılımı sağlanır.
Muhafaza ve Raf Ömrü Oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Orijinal açılmamış paketlerin raf ömrü, üretim tarihinden itibaren en az beş yıldır.

 

Liflerle İlgili Genel Bilgiler

Diyet lifleri, bitkilerin yenilebilen ancak ince bağırsaklarda sindirilmeyen ve emilemeyen kısımlarıdır. Gıda endüstrisinde diyet lifleri, nişastasız polisakkaritler olarak da anılmaktadır. Diyet lifleri suda çözünebilen ve suda çözünmeyen lifler olarak iki gruba ayrılabilir. Kaynağına bağlı olmak üzere bitkilerde her iki gruptan da değişen miktarlarda lif bulanabilirmektedir.

Çözünebilen diyet lif örnekleri: inülin, oligosakkaritler, acacia lifi, psyllium, beta-glukan, polidekstroz.
Çözünmeyen diyet lif örnekleri: buğday lifi, yulaf lifi, bambu lifi, bezelye lifi, soy lifi.

Liflerin gıda teknolojisinde sağlıkla ilgili besinsel işlevleri ve yapıyla ilgili teknik işlevleri vardır.

 

Liflerin Teknik İşlevleri

Çözünmeyen diyet lifleri, en önemli bileşini selüloz olan bitki hücre duvarlarını içermektedir. Selüloz lifleri mukavemet sağlayan birçok mikrofibrillerden oluşur. Yapısal olarak mikrofibriller yüksek yüzey alanına ve kapilar aralıklara sahiptir ki bu fibril araları, suyu ve yağı hapseden bir “sünger” gibi çalışır.

Lif Uzunluğu Diyet liflerde teknik işlev lif uzunluğuna bağlıdır. Bitki kaynağına ve lifin işlenmesine bağlı olarak, lif uzunlukları 25 µm ve1000 µm arasında değişir.
Su tutma özelliği 1 gram lif, 10 grama kadar suyu tutabilmektedir.  Lif uzunluğu arttıkça su tutma kapasitesi  artar. Su mikrofibrillerce aralıklı yapıdan dolayı tutulur. Su liflere hidrojen bağlarıyla bağlanır ve gıda işleme & depolama süresi boyunca orada kalır. Nem son üründe eşit olarak dağılır ve su bırakımı (sinerez) engellenir.
Yağ tutma özelliği 1 gram lif, 8 grama kadar yağı tutabilmektedir.  Lif uzunluğu arttıkça yağ tutma kapasitesi  artar. Mikrofibril aralarındaki kapiler aralıklar yağı da tutabilir. Böylece ısıl işlem esnasında yağlar ayrılmaz.
Yapı geliştirme Lif örgüsü son ürüne daha fazla mukavemet ve stabilite sağlar.
Kriyoprotektan (donma & çözünme etkilerinden koruma) özelliği Su, lif aralıklarında bağlı halde bulunduğu için, büyük buz kristalleri oluşması engellenir. Aynı zamanda, donma çözünme esnasında buz kristalleri büyümez ve böylece gıdanın yapısı zarar görmez. Nem eşit bir şekilde yayılmış olduğundan dondurma ve çözdürme daha hızlı olur.
Topaklanma önleyici özelliği Su ve yağ tutma özelliklerinin, parçalar halindeki (dilimli, rende) peynirlerin, baharatların ve  meyvelerin serbest-akışkanlık özellikleri üzerinde pozitif bir etkisi vardır.

 

Bambu Lifinin Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları

Gıda Maddesi Faydası
1. Unlu mamüller: Pretzel, dondurma küllahı ve kurabiye, gofret, kek, fırınlanmış/kızartılmış tortilla cipsleri, diyet kıtır kalıpları… kuru kırılgan unlu mamüller Su tutma kapasitesinden dolayı hamur verimini ve yoğunluğunu artırır.
2. Süt ürünleri: süt, yoğurt, dondurma, dilimlenmiş, kesilmiş veya rende peynir Kalorisiz olarak lif bakımından zenginleştirir, viskoziteyi ve kıvamı geliştirir, stabilize eder, ağızda kremamsı bir tadım hissi verir.
3. Et ve su ürünleri Mükemmel su tutma kapasitesi gösterir. Yapıyı geliştirir.  Daha uzun bir tazelik süreci sağlar.  İşleme sırasında ürüne daha az yağ emilimi olur.
4. Sağlık içecekleri Kalorisiz olarak lif bakımından zenginleştirir, viskoziteyi ve kıvamı geliştirir, stabilize eder, ağızda kremamsı bir tadım hissi verir.
5. Çeşitli soslar, meyve sebze suları, ketçap, hardal, düşük kalorili soslar, makarna. Kalorisiz olarak lif bakımından zenginleştirir, viskoziteyi ve kıvamı geliştirir, stabilize eder, ağızda kremamsı bir tadım hissi verir.