ASTRO NISIN

MARKA: Calza Clemente

Astro Nisin

Ürün Adı Astro Nisin
Tanım Astro Nisin, Lactococcus lactis subsp.lactis’in seçilmiş suşlarından elde edilen ve antibakteriyel özelliği olan polipeptiddir. Doğal ve etkili bir gıda koruyucusudur.
Kompozisyon % 97,5 Sodyum Klorid
% 2,5 Nisin
Kullanım Alanı Oldukça geniş bir pH aralığında etkindir (pH 3,50 – 8,00). Süt ürünlerinde ve çeşitli gıdalarda bakterilerin (özellikle Clostridium sporogenes’in) sporlanmasını baştan engeller.
Görünüm Beyaz toz
Aktivite ˃ 1 x 106 iu/g
pH(% 10 luk
sulu çözeltide)
3,00-3,60
Çözünürlük Astro Nisin sulu çözeltilerde çözünür.
Asrto Nisin polar olmayan çözücülerde, çözülmez.
pH’nın artmasıyla çözünürlük azalır.
Sıcaklık artışıyla çözünürlük artar.
Ambalaj şekli 500 gram’lık / 1kg’lık plastik kutular
Dozaj Astro Nisin için Yasal Durum
Gıda Ürünü Maksimum Nisin Kullanım Dozajı
Puding 120 gram/ton son ürün
Olgunlaştırılmış peynir ve kaşar 500 gram/ton
Kaymak 400 gram/ton
Mascarpone 400 gram/ton
Pastörize sıvı yumurta 250 gram/ton

 

NİSİN İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Nisin için Çözünürlük ve Aktivite Bağıntısı

Çözücü Çözünürlük Aktivite
Distile su (pH=5,90) 50,0 (mg/mL) 2,00 x 106
Çeşme suyu (pH=7,10) 49,0 (mg/mL) 1,96 x 106
HCL çözeltisi (0,02 N) 118,0 (mg/mL) 4,72 x 106
NaCl çözeltisi ( %2) 47,9 (mg/mL) 1,91 x 106
Yağsız süt (pH=5,90) 87,5 (mg/mL) 3,50 x 106

 

Nisin için pH ve Stabilite Bağıntısı

Nisin en çok asidik ortamlarda stabildir.Fazla bazik ortamlarda aktivite kaybolur.

Ortam Yorum
PH=2,00 121°C’de 30 dakika süresince aktivite bütünlüğünü koruyabilir.
pH=3,00 Nisin, 121°C’de 15 dakikalık sterilizasyon için HCL’de çözüldü. Hiç bir aktivite kaybı görülmedi.
pH=5,00 115,6°C’de sterilizasyonda %40 aktivite kaybı var.
pH=6,50 Nisin 85°C’de 15 dakika pastörizasyon için yağsız süt içerisinde çözüldü. %15 aktivite kaybı var.
pH=7,00 Bu sürede %90 aktivite kaybı söz konusu.
pH=11,00 pH 11’de 63°C’de 30 dakika içerisinde aktivite tamamen kaybolur.

 

Çeşitli Nisin Uygulamaları

Süt Ürünleri Nisin Dozajı Uygulama
Kaşar ve değişik peynir preparatları 100 – 200 mg/kg Raf ömrünü 4-6 ay uzatır.
Doğal peynir 100 – 200 mg/kg Raf ömrünü 2-6 ay uzatır.
süt 50 – 100 mg/kg Raf ömrünü 3-5 ay uzatır.
Krema ve ürünleri 50 – 100 mg/kg Raf ömrünü 10-15 gün uzatır.
Isıl işlem uygulanan sütlü tatlılar 100 – 200 mg/kg Raf ömrünü 7-10 gün uzatır.
Konserve süt 80 – 100 mg/kg Bekletme süresini 8-10 dak düşürür.
Gıda Ürünleri Nisin Dozajı Uygulama
Soya sütü 80 – 100 mg/kg UHT sütün raf ömrünü uzatır.
Pıhtılaşmış soya sütü 100 – 200mg/kg Raf ömrünü uzatır.
Salata ve yemek sosları 50 -100 mg/kg Raf ömrünü 2-3 hafta uzatır.
Bezelye, fasulye, patates konserveleri 100 – 150 mg/kg Bekletme süresini kısaltır.
Mantar 150 – 200 mg/kg Bekletme süresini kısaltır.
Hazır Yemek 100 – 200 mg/kg Bekletme süresini kısaltır.
Meyve ve sebze suları 50 – 100 mg/kg Raf ömrünü 7-10 gün uzatır.
Turşulanmış sebzeler 100 – 200 mg/kg Bekletme süresini kısaltır.
Sıvı Yumurta Ürünleri 150 – 200 mg/kg Raf ömrünü uzatır.
Taze hindistancevizi sütü 80 – 100 mg/kg Raf ömrünü 2-3 gün uzatır.
Makarna ve noodle 80 – 100 mg/kg Raf ömrünü bir kaç gün uzatır.
Kek ve pastalar 100 -150 mg/kg Raf ömrünü 1-2 hafta uzatır.
Bira ve benzer ürünler 50 – 80 mg/kg Raf ömrünü uzatır.
Et ve et ürünleri 200 ppm 200 ppm nitratla beraber kullanılır.